A SZOVJET [KGB-] TISZT ETIKÁJA  – D.A. Volkogonov: A szovjet tiszt etikája, Zrínyi Kiadó, Bp.,1976.

CCCP cimer

Komar & Melamid:

Hajnal avagy alkonyat

Ifjúkoromban ilyes etikai klasszikusokkal mulattattuk magunkat. Mi több, a színrevitele is felmerült (a Szkénére gondolva). Persze a helyzet korántsem volt ilyen mulatságos, hiszen itt tanyáztak és közénk is lövethettek volna.

Az emelkedett etika most a kis cickányképű kágébés borzalmas birodalmának képében jelenik meg. Sőt, a helyi Nemzeti Bűnőzők Szövetségének köszönhetően már megint a spájzban vannak:

A szovjet tiszt büszke arra, hogy foglalkozása értelmet és erős akaratot igényel. Büszke arra, hogy meghajolnak előtte a Föld végtelen térségei, a tenger mélye és a világűr messzesége. A tiszt kész szolgálatot teljesíteni Közép-Ázsia forró sivatagjaiban és Észak jeges némaságában , a csendes-óceáni partokon és országunk határain túl is. És mindenütt a kommunista jövőért folyó harc élvonalában van. A szovjet emberek nyugodtan építik az atomreaktorokat és az óvodákat, szeretnek és álmodoznak, mernek és cselekszenek. És mindez azért, mert a katonaruhát öltött ember éberen vigyáz rájuk, őrhelyén áll és mindig harckészen figyel.

D.A. Volkogonov: A szovjet tiszt etikája, Zrínyi Kiadó, Bp.,1976. 92. o

Reklámok

%d blogger ezt kedveli: